Uusi selvitys: yhden lääketutkimuksen arvo terveydenhuollolle jopa 10 miljoonaa euroa

13.06.2024

Uusi selvitys: yhden lääketutkimuksen arvo terveydenhuollolle jopa 10 miljoonaa euroa

Lääkeyritysten toimeksiantamat kliiniset lääketutkimukset tuottavat merkittävät välittömät sekä välilliset yhteiskunnalliset hyödyt Suomeen. Lääketeollisuuden ESiOR Oy:n kanssa toteuttama uusi selvitys osoittaa, että yhden kliinisen lääketutkimuksen hoidon arvo potilaille on 1,2 miljoonaa ja yhteiskunnallinen arvo Suomen terveydenhuollolle noin 10 miljoonaa euroa.

Suomessa tehtävien kliinisten lääketutkimusten määrä on johdonmukaisesti laskenut. Tämä on erittäin huolestuttavaa, koska kliinisten lääketutkimusten avulla potilaat saavat uusimpia hoitoja käyttöönsä. Kliinisillä lääketutkimuksilla on tärkeä rooli lääketieteellisen tiedon edistämisessä, potilaiden hoidon parantamisessa ja ihmishenkien pelastamisessa. Lääketutkimusten investoinnit ovat myös tärkeä osa kansallista innovaatiopohjaista taloutta.

”Kliininen lääketutkimus auttaa hillitsemään terveydenhuollon kustannuksia, sillä tutkimuksen toteuttava lääkeyritys kattaa potilaan lääkehoidon, hoitotyön sekä seurannan kuluja, jotka muussa tapauksessa lankeaisivat yhteiskunnalle maksettavaksi”, Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Anne-Mari Virolainen muistuttaa.
 

Potilaiden hoidon arvo 1,2 miljoonaa euroa - yhteiskunnan hyödyt kasvavat miljardeihin


Yhdessä kliinisessä lääketutkimuksessa potilaiden saaman hoidon arvo on selvityksen perusteella keskimäärin noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvo koostuu lääkeyritysten maksamista tutkimuspotilaiden lääkkeistä, toimeksiantokorvauksilla katettavasta hoidosta ja seurannasta sekä tutkimuspotilaiden terveyshyötyjen taloudellisesta arvosta.

Kun potilaiden saaman hoidon arvon lisäksi laskettiin kliinisen lääketutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt muualla terveydenhuollossa, yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa.

”Kliinisestä lääketutkimuksesta syntyy terveyshyötyjä paitsi tutkimukseen osallistuvien potilaiden hoidosta myös muiden potilaiden hoidossa tutkimusten kartuttaessa tutkimusta tekevän henkilöstön ja organisaation tietoa sekä osaamista”, Virolainen painottaa.

Kuuden edellisen vuoden aikana alkaneiden kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo oli keskimäärin noin 880 miljoonaa euroa, koostuen potilaiden saaman hoidon arvosta sekä kustannus- ja terveyshyödyistä muualla terveydenhuollossa. Kumulatiivisesti summa nousee 5,3 miljardiin euroon kyseisenä ajanjaksona.

”Mikäli kliiniset lääketutkimukset vähenevät Suomessa pitkän aikavälin trendin mukaisesti, alkavien lääketutkimusten määrä voi jopa puolittua vuoteen 2040 mennessä. Suomessa voidaan silloin menettää satojen miljoonien arvosta välittömiä tutkimuspotilaiden hoidosta syntyviä kustannus- ja terveyshyötyjä. Nyt on kansallisesti ryhdistäydyttävä ja turvattava lääkeinnovaatioita tuottava tutkimuspohja”, Virolainen vaatii. 

Selvityksen on rahoittanut Lääketeollisuuden tutkimussäätiö. Selvitys (Lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo (Tutkimuksen Arvo) 2024) on luettavissa verkkosivujemme Uutishuone-osion Julkaisut-sivulta. Selvitys on saatavilla samalla sivulla myös englanniksi (How can society benefit from clinical trials conducted in Finland? - The societal value of clinical drugs trials 2024).

Lisätietoja:
viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Arto Virtanen, p. 0445370244