Tutkimus on aluevaaliehdokkaan paras ystävä!

10.03.2025 | Anssi Linnankivi, lääketieteellinen johtaja & Anna Manner-Raappana, johtaja, yhteiskuntasuhteet ja markkinoillepääsy, Roche

Tutkimus on aluevaaliehdokkaan paras ystävä!

Arvoisa aluevaaliehdokas, haluaisitko sinä potilaille huomisen hoitoja jo tänään? Kaipaatko toivottua piristysruisketta hyvinvointialueesi taloudelle? Kuulostaako liiankin hyvältä ollakseen totta?

Tutkimuksen kautta potilaat saavat uusia hoitoja käyttöönsä aikaisemmin, rahaa säästyy ja hoitohenkilökunta kehittää ammattitaitoaan päästessään tekemään töitä uusimpien innovaatioiden parissa. Siksi aluevaaliehdokkaiden on tärkeää ymmärtää tutkimuksen merkitys.

Kun tutkimukseen panostetaan, hyötyvät siitä niin potilaat, terveydenhuolto laajasti kuin talouskin. Kliinisen lääketutkimuksen avulla varmistetaan uusien lääkkeiden teho ja turvallisuus ennen niiden tuloa markkinoille. Tutkimuksissa on mukana oikeita potilaita: Suomessa potilaat ovat perinteisesti olleet hyvin motivoituneita osallistumaan tutkimuksiin. Toiminta on eettistä, tarkasti valvottua ja läpinäkyvää. Kliinisen lääketutkimuksen lisäksi alueilla ja yliopistosairaaloissa tehdään myös terveysrekisterien tosielämän tietoon perustuvaa tutkimusta siitä, miten jo saatavilla olevat uudet hoidot vaikuttavat potilaisiin.


Yhden kliinisen lääketutkimuksen arvo terveydenhuollolle on 10 miljoonaa euroa


Yhdessä kliinisessä lääketutkimuksessa potilaiden saaman hoidon arvo on Lääketeollisuus ry:n ESiOR Oy:llä teettämän selvityksen perusteella keskimäärin noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvo koostuu lääkeyritysten maksamista tutkimuspotilaiden lääkkeistä, toimeksiantokorvauksilla katettavasta hoidosta ja seurannasta sekä tutkimuspotilaiden terveyshyötyjen taloudellisesta arvosta.(1)

Kun potilaiden saaman hoidon arvon lisäksi laskettiin kliinisen lääketutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt muualla terveydenhuollossa, yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa. Vuosina 2018–2023 alkaneiden lääketutkimusten hoidon arvo oli siis keskimäärin 107 miljoonaa euroa; yhteiskunnallinen arvo kokonaisuudessaan terveydenhuollolle oli keskimäärin 880 miljoonaa euroa.(1)



Suomi jää jälkeen muista Pohjoismaista


Kilpailu kliinisestä lääketutkimuksesta on maailmalla kovaa. Tällä hetkellä Suomi saa kansainvälisiltä lääkeyhtiöiltä tutkimusinvestointeja noin 260 miljoonalla eurolla vuodessa, kun taas Ruotsissa vastaava lukema on 1,1 miljardia ja Tanskassa 1,5 miljardia.(2) Jos haluamme taistella enemmän tutkimuksia Suomeen myös jatkossa, meidän pitää pystyä osoittamaan Suomen tutkimusinfrastruktuurin toimivuus. Tutkimukset täytyy voida aloittaa ripeästi. Terveydenhuollossa täytyy olla selkeät prosessit ja resurssia pitää allokoida myös tutkimuksen tekemiseen.

Suomessa on lisäksi valtavan hyvät potilasrekisterit, mikä ei ole itsestäänselvyys. Suomessa on rakennettu soten “tietoaltaita”, joista pystytään saamaan tietoa tosielämästä siitä, miten potilaiden hoidot ovat onnistuneet. Tämä mahdollistaa myös vaikuttavuuden ja toimenpiteiden arviointiin. Suomi voisi olla terveystiedon kansainvälinen kultakaivos, mutta se on vielä suurelta osin louhimatta ja hyödyntämättä. Hyödynnetty data on paras data.


Pienistä puroista kasvaa suuri joki – tutkimus luo hyvinvointia alueille


Tutkimus on avainasemassa tulevaisuuden terveydenhuollossa ja hyvinvointialueet ovat keskeisessä roolissa tutkimuksen onnistumisessa. Panostamalla tutkimukseen hyvinvointialue voi saada takaisin moninkertaisesti sijoittamansa resurssit. Tämä auttaa alueita pärjäämään paremmin taloudellisesti talouskurimuksen keskellä. Piristysruiskeita kun ei liene millään alueella liikaa.

Tutkimuksen tukeminen vaatii kaikkien osapuolten sitoutumista ja yhteistyötä. Tämä ei ole vain ministeriön tai lääkeyritysten tehtävä, vaan myös aluevaltuutetuilla on tärkeä rooli varmistaa oman alueensa tutkimusmyönteisyys. Investoimalla tutkimukseen on mahdollista lisätä terveyttä ja saada jopa lisätuloja hyvinvointialueille. Me tiedämme, että Suomella on kaikki mahdollisuudet pärjätä tässä kovassa kilpailussa. Se vaatii vain lujaa tahtoa ja mielekkäitä resursseja. Ehdokas, tutkimus todella on sinun paras ystäväsi!

Viitteet:

(1) Lääketeollisuus ry. Lääketutkimuksen arvo yhteiskunnalle. Loppuraportti. [Internet; viitattu helmikuu 2025].

(2) European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Pharmaceutical industry research and development in Europe. [Internet; viitattu helmikuu 2025].