18.03.2021 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja
Rokotteiden vientikiellot ovat uhka taudin nujertamiselle
Viime päivinä on saatu kuulla ikäviä uutisia koskien rokotteiden viennin kieltämistä. Lehtitietojen mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen keskustelut AstraZenecan rokotteiden viennistä Yhdysvalloista Eurooppaan ovat kariutuneet. Myös Intian suunnasta kuulemme huolestuttavia uutisia rokotteiden vientiin liittyen.
On erittäin huolestuttavaa, mikäli rokotteiden vienti maasta ja maanosasta toiseen estyy valtioiden lyhytnäköisten ja kansallisesti itsekkäiden pyrkimysten seurauksena. Onkin nyt aito vaara sille, että vientikiellot kiihdyttäisivät toinen toisiaan. Voittajia tällaisessa kierteessä ei ole.
Vientikieltojen laajentuessa kärsijöinä olisivat valtioiden ja rokotevalmistajien sijaan kaikkein eniten kansalaiset, jotka malttamattomina odottavat, että tauti saadaan rokotteiden avulla nujerrettua.
Rokotteiden saatavuuden kannalta valtioiden keskinäinen nokittelu ei ole kenellekään hyväksi. Pienenä valtiona Suomi olisi tällaisen protektionistisen kehityksen suuri häviäjä.
Vuosi sitten pandemia pysäytti tavaroiden viennin ympäri maailmaa. Se oli muistutus siitä, että elämme globaalissa ekosysteemissä, jossa kaikki maat tarvitsevat toisiaan. Vientikielloilla tällaista pysähdystä ei pidä nyt itse aiheuttaa.
Nokittelun sijaan on keskeistä nostaa katse siihen, kuinka varmistamme, että kriittisiä lääkeaineita on valmiiksi lähellä meitä, kun niitä tarvitaan.
Tärkeiden lääkkeiden ja rokotteiden valmistusta kannattaa pitkällä aikajänteellä lisätä Suomessa ja koko Euroopan alueella. Suomalainen korkeatasoinen lääketutkimus antaa tähän erinomaiset mahdollisuudet ja merkittävä osa rokotteiden tutkimuksesta ja valmistuksesta tapahtuu jo Euroopassa.
Maamme päättäjien olisi tärkeä markkinoida Suomea nykyistä aktiivisemmin ja huolehtia mahdollistavasta sääntely-ympäristöstä, jotta yritykset valitsisivat Suomen, kun ne päättävät uusien tuotantolinjojen rakentamisesta esimerkiksi rokotteille.