15.05.2023 | Petra Tirkkonen, johtaja, Lääketeollisuus ry
Puheenparsilla ei pitkälle pötkitä, sillä terveys ja vastuullisuus ovat tekoja myös SuomiAreenassa - #TerveysOnTekoja
SuomiAreena on suomalaisen keskustelun ja sanansäilän konkreettinen ilmentymä. Heti ensimmäisenä Areena-päivänä 27. kesäkuuta pureudumme kuitenkin aiheisiin, joissa pelkät puheenparret eivät riitä vaan tarvitaan reippaita toimenpiteitä.
Kokonaisen tiistaipäivän ajan pohdimme ajankohtaisia terveysaiheita ennen kaikkea vastuullisuuden näkökulmasta. Lauteille nousee laaja joukko päättäjiä ja asiantuntijoita, mutta myös aivan uusia SuomiAreena-kasvoja. Esimerkiksi Tekoäly ChatGPT on ystävällisesti lupautunut mukaan keskustelijaksi ohjelmaosioon, jossa pohdimme turvallisen terveystiedon tuottamista ja löytämistä.
Päivän ohjelmassa ovat mukana AbbVie Oy, Astellas Pharma, AstraZeneca Oy, Bayer Oy, Biogen Finland Oy, Daiichi Sankyo, Janssen Finland, Lääketeollisuus ry, Merck Oy, Novartis Finland Oy, Pfizer Oy, Roche Oy, Sanofi Oy, Takeda Oy ja Terveysteknologia ry.
Käsittelemme päivän aikana ihmisen koko elämänkaaren. Pureudumme nuorten ja lasten terveyshaasteisiin ja siihen, kuinka yhteiskunta pystyy tällä hetkellä auttamaan kaikkia heitä, jotka kipeästi tarvitsevat apua.
Keskustelemme myös siitä, kuinka tämän päivän Suomessa perhe-elämän yhteensovittaminen onnistuu, ja kuinka lääketieteellä voidaan auttaa niitä, joille perheen perustaminen olisi muutoin vain toteutumaton unelma.
Nostamme keskusteluun myös haastavia vastuullisuuskysymyksiä, joiden eteen sekä poliittiset päättäjät että virkamiehet päivittäin joutuvat pohtiessaan sitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon todella rajalliset resurssit saadaan riittämään, ja kuinka ikääntyvässä Suomessa jokainen voi edelleen luottaa siihen, että saa tarvitsemansa avun, palvelun ja parhaan mahdollisen hoidon.
Onko kenties ratkaisuna entistä tehokkaampi teknologian hyödyntäminen, vai entistä systemaattisempi toimintatapojen tarkastelu ja vaikuttavuuden seuranta?
Kannamme myös huolta siitä, miten lääkkeiden ja rokotteiden saatavuus varmistetaan paitsi Suomessa, mutta myös koko Euroopassa. Kuinka varmistamme, että Euroopassa valmisteilla olevalla uudella lainsäädännöllä tuetaan tässä haasteellisessa maailmantilanteessa sitä, että lääketieteellistä tutkimusta edelleenkin kannattaa Euroopassa tehdä? Entä kuinka varmistamme, että lääkkeitä ja rokotteita on edelleen saatavilla myös kriisitilanteissa?
Päivän päätteeksi nostamme katseemme maailman kriiseihin ja pohdimme, millaisia terveyshaasteita ilmastonmuutosten ja ihmisten muuttoliike tuo tullessaan ja voiko lääketiede niitä ratkaista. Millainen yhteys ympäristöterveydellä on ihmisten terveyteen?
Tutustu #TerveysOnTekoja-ohjelmaamme ja aikatauluun.
Nähdään SuomiAreenassa - jo kesäkuussa!