Maanpuolustusta ja terveydenhuoltoa ei pidä asettaa vastakkain

07.04.2025 | Petra Tirkkonen, Novo Nordisk Farma Oy

Maanpuolustusta ja terveydenhuoltoa ei pidä asettaa vastakkain

Lääkkeet ovat merkittävä osa ratkaisua ikääntyvän väestön työ- ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Lääkkeiden kustannusten sijaan pitäisi tarkastella hoitamattomuuden kustannuksia.

Uutisruutumme täyttyvät ilta toisensa jälkeen maailman epävakaasta turvallisuustilanteesta, konflikteista ja sodan uhkasta. Varautumisastetta on nostettava ja puolustusbudjetteja kasvatettava niin kansallisella kuin eurooppalaisella tasolla.

Puolustusmenojen kasvu on välttämätöntä turvallisuuden takaamiseksi, mikä ei helpota muiden julkisten palveluiden, kuten terveydenhuollon resurssitilannetta. Etenkään, kun hyvinvointialueet jo muutoinkin kamppailevat alati lisääntyvän palvelutarpeen, vakavan resurssipulan ja taloushaasteiden kanssa.

Terveydenhuollon ja turvallisuuden kustannuksia ei pidä tarkastella toisilleen vaihtoehtoisina – saati sitten kilpailevina. Sen sijaan terveydenhuollon tulisi entistä vahvemmin kyetä pitämään ihmiset työ- ja toimintakykyisinä.

Viimeistään nyt hyvinvointialueillamme, peruskunnissamme ja kansallisessa budjetoinnissa tulee etsiä kestäviä ratkaisuja ennaltaehkäiseviin palveluihin, oikea-aikaiseen hoitoon ja vaikuttavuuteen. Päättäjien katseet tulee olla yksittäisten kuluerien, kuten lääkekustannusten tarkastelun sijaan siinä, mitkä ovat hoitamattomuuden kustannukset.

Esimerkiksi diabetesta sairastavien hoito maksoi 2,5 miljardia euroa jo vuonna 2017, ja keskimääräiset kustannukset olivat moninkertaiset lisäsairauksia saaneiden joukossa.1

Panostamalla diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja tehokkaaseen, oikea-aikaiseen hoitoon, jossa lääkehoidoilla on ratkaiseva merkitys, voidaan vähentää vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työkykyä, mikä puolestaan lisää tuottavuutta ja vähentää työkyvyttömyyskustannuksia. Lisäksi tehokas lääkehoito vapauttaa terveydenhuollon resursseja muuhun käyttöön ja vähentää yhteiskunnan kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä.

Panostamalla uusien lääkehoitojen ja rokotteiden käyttöönottoon, panostamme ihmisten työ- ja toimintakykyyn ja samalla yhteiskuntamme kantokykyyn. Työ- ja toimintakykyiset ihmiset ovat kokokonaisturvallisuuden perusta.

 

Lähteet:
1)Tyypin 2 diabetes: Käypä hoito –suositus 2020