Ei niin pahaa, ettei paljon myös hyvää – terveys nousi TKI-politiikan keskiöön

13.09.2024 | Arto Virtanen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

Ei niin pahaa, ettei paljon myös hyvää – terveys nousi TKI-politiikan keskiöön

Lääketeollisuus pettyi hallituksen budjettiriihen päätökseen toimialaa koskevista lisäsäästöistä. Teollisuuden mielestä uusia investointeja vaikeuttavia ja hidastavia säästöratkaisuja olisi pitänyt korjata kasvun kannalta neutraaleiksi. Ymmärrämme julkisen talouden tervehdyttämisen tarpeen, mutta petyimme valittuihin keinoihin sektoria koskien.

Mutta ei niin pahaa, ettei paljon myös hyvää. Budjettiriihen TKI-päätökset olivat tärkeitä. Lääketeollisuuden näkökulmasta ne myös nostivat – alan kasvuohjelman tavoin – toimialan Suomen TKI- ja kasvupolitiikan keskiöön. Riihen TKI-muistion 52 miljoonan euron viidestä lisäratkaisusta kaksi kohdentuu suoraan alamme työhön.

Ensimmäinen on Suomen Akatemian 10 miljoonan euron pysyvä valtuuslisäys kliinisen tutkimuksen rahoitukseen. Se tukee Suomen T&K-rahoituksen käytön monivuotisen suunnitelman tavoitteita, terveys- ja hyvinvointialan kasvua ja uudistumista vauhdittavaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio-ohjelmaa sekä parantaa mahdollisuuksia toteuttaa kliinistä tutkimusta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän rakennemuutoksen nivelvaiheiden jälkeen.

Toinen ratkaisu on hyvinvointialueiden T&K-toiminnan vahvistaminen T&K-yhteistyönä kertaluonteisella 8 miljoonan euron valtuudella. Rahoituksen tavoitteena on edistää hyvinvointialueiden T&K-toimintaa ja lujittaa sitä koskevaa yhteistyötä uudistetuissa terveydenhuollon palvelujärjestelmän rakenteissa.

Ratkaisut ovat kasvuhakuiselle teollisuudenalallemme erinomaisia. Kliininen lääketutkimus tehdään alueilla, jotka kamppailevat niukkojen resurssien ja kasvavien menopaineiden ristivedossa. Tutkimusten lisääminen tuo tähän vaikeaan yhtälöön lisää liikkumavaraa, kuten Tutkimuksen arvo -selvitys hyvin osoittaa. Hyötyjiä ovat niin potilas, terveydenhuollon järjestelmä kuin yhteiskunta laajemmin.

Orpon hallituksen budjettiriihen motto oli, että ”pitkäjänteinen talouden sopeutus jatkuu, samalla katse käännetään kasvuun”. Tätä ohjenuoraa myös lääketeollisuus on poliittisen päättäjän kumppanina mielellään tukemassa, kansallisen kasvu- ja TKI-politiikan keskiössä.