Ajatuksia viestikapulan vaihdettua kantajaa

28.01.2025 | Niilo Färkkilä, toimitusjohtaja, Amgen Suomi

Ajatuksia viestikapulan vaihdettua kantajaa

Kaksi vuotta vierähti nopeasti, ja kauteni Lääketeollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana päättyi. Jatkan hallituksen jäsenenä. Puheenjohtajana aloittaessani jännitti ja pelotti – nyt päällimmäisenä tunteena on ylpeys hienosta yhteisöstä ja kiitollisuus mahtavasta oppimiskokemuksesta.


Uudessa strategiassa kirkas suunta


Näiden vuosien aikana tapahtui paljon merkityksellisiä asioita, jotka ovat jättäneet jälkensä paitsi yhdistykseen myös laajemmin toimialaan. Lääketeollisuus ry:n uusi strategia syntyi laajasti jäseniä ja henkilökuntaa osallistaen viime vuonna, ja se tarjoaa vankan pohjan tulevaisuudelle. Mission mukaisesti alamme tarjoaa ratkaisuja terveyteen, kestävään terveydenhuoltoon ja talouteen. Keskitymme luomaan talouskasvua terveydestä, kehittämään lääkkeitä kestävään terveydenhuoltoon ja tuomaan innovaatiota nopeasti ja tasa-arvoisesti ihmisille. Määrittelimme myös toimintaa ohjaavat arvomme: rohkeasti, asiantuntevasti ja ratkaisukeskeisesti. Yhdistyksen johdossa tapahtui myös suuria muutoksia, kun Anne-Mari Virolainen ja Arto Virtanen aloittivat tehtävissään alkuvuodesta 2024.
 

Vahva maine ja luottamus edunvalvonnan kivijalkana


Yhdistyksen arvostus ja uskottavuus on kasvanut pitkäjänteisen työn tuloksena, mikä näkyi sidosryhmille tehdyssä luottamuskyselyssä sekä EU- ja eduskuntavaalien yhteydessä. Pystyimme tuomaan esiin alan merkitystä ja vaikuttamaan siihen, että terveysalan rooli tulevaisuuden kasvualana tunnistetaan paremmin. Tämä konkretisoitui Petteri Orpon hallituksen terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmassa, joka tarjoaa mahdollisuuden kehittää systemaattisemmin innovaatiovetoista kasvua Suomen vahvuuksien pohjalta. Alallamme on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi Suomeen, vientitulojen kasvattamiseksi sekä uusien työpaikkojen luomiseksi maassamme.

Huolestuttavaan suuntaan kehittynyt geopoliittinen tilanne on korostanut entisestään alamme strategista merkitystä Suomessa ja strategista autonomiaansa rakentavassa Euroopassa. EU:n lääkelainsäädännön osalta työstetään isointa muutosta vuosikymmeniin. Tarkoituksena on löytää tasapaino hoitojen saavutettavuuden ja EU:n kilpailukyvyn välillä. Aktiivisen vuoropuhelun kautta Suomi on ottanut kilpailukyky- ja innovaatiomyönteisemmän kannan uudistukseen, joka on ehdoton edellytys alan kasvulle.
 

Haasteita riittää ratkottavaksi: hoidon saatavuus ja tasa-arvo


Vaikka alan arvostus ja ymmärrys sen merkityksestä ovat kasvaneet, edessämme on vielä suuria haasteita. Kahden vuoden aikana uusien lääkkeiden tulo suomalaisille potilaille on viivästynyt merkittävästi, ja Suomi on valitettavasti pudonnut kansainvälisessä vertailussa. Tämä näkyy jo hoitotuloksissakin esimerkiksi syövän osalta, jossa tulokset eivät ole kehittyneet samalla tavalla kuin muissa Pohjoismaissa.

Potilaiden pääsy hoitoihin on vaikeutunut, ja alueellinen sekä sosiaalinen epätasa-arvo on kasvanut. Samalla luottamus järjestelmään on heikentynyt. Säästötoimien myötä koko toimintaympäristö on muuttunut myös aiempaa ennakoimattomammaksi. Yhdistyksenä meidän tulee olla vahva ääni näiden asioiden esiin nostamisessa ja ratkaisujen löytämisessä. Samojen ongelmien kanssa painitaan monissa muissakin maissa, joista Suomi voi ottaa oppia.
 

Lämmin kiitos yhteistyöstä


Haluan sydämestäni kiittää kaikkia, joiden kanssa olen saanut työskennellä näiden kahden vuoden aikana. Toimiston ammattilaiset, jäsenyritysten kymmenet osaajat toimikunnissa ja työryhmissä sekä hallituksen kollegat – yhteistyönne on ollut korvaamatonta. Samoin suuri kiitos kaikille sidosryhmille, joiden kanssa olemme tehneet tärkeää yhteistyötä.

Vaikka puheenjohtajakauteni päättyi, jatkan ilolla työtä osana dynaamista ja kunnianhimoista hallitusta ja työvaliokuntaa. On etuoikeus saada jatkaa työtä kaikille terveemmän Suomen puolesta.