Blogit
Jääkö Life science -alan yhteiskunnallinen arvo piiloon?
Suomella on kaikki edellytykset olla digitalisoituvan Life science -alan kärkimaa – jos vain kansallista tahtoa ja johtajuutta riittää. Tämä selviää tuoreesta selvityksestä.
Kaksikanavainen lääkkeiden arviointijärjestelmä asettaa potilaat epätasa-arvoiseen asemaan
SuomiAreenalla keskitytään tänä kesänä tekoihin, joilla yhteiskuntaa viedään kohti parempaa huomista. Ongelmien sijaan haluna on keskittyä ratkaisuihin.
300 000 suomalaista sairastaa harvinaissairautta
Harvinaissairaudet ovat nimensä mukaisesti sairauksia, joita esiintyy harvoin. Euroopassa tauti luokitellaan harvinaiseksi, kun sitä sairastaa enintään viisi ihmistä 10 000 henkilöä kohden. Erilaisia harvinaissairauksia on yhteensä 6000-8000. Yhteenlaskettuina potilaita on jo pelkästään Suomessa 300 000*.
Ennaltaehkäisy on investointi
Kuluvalla vuosikymmenellä terveydenhuoltomme on kaksoishaasteen edessä. Yhtäältä väestömme ikääntyy, mikä näkyy tulevaisuudessa nousevina sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksina. Esimerkkinä tästä ovat muistisairaudet, joiden määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana.
Hoitavatko meitä kohta vain tietokoneet ja tekoäly?
Hurja ennustus! Tuskin näin kuitenkaan tapahtuu. Niin tietokoneiden kuin tekoälyn apua kyllä tarvitaan, paljonkin. Lääkäreille tekoäly on tukiälyä vielä pitkään. Tietokone taas on pelkkä käyttöliittymä. Se ei ole mitään ilman dataa hyödyntäviä ohjelmistoja.