Suomi tutkimusympäristönä
Kansainvälinen kilpailu tutkimuksista on kova ja siksi Suomessa on tärkeää pitää yllä toimivaa ja kannustavaa tutkimusekosysteemiä.
Suomi on pitkään ollut erinomainen paikka tehdä lääketutkimusta. Meillä on monta hyvää kilpailuetua, mutta viime vuosina tutkimusten määrät ovat olleet laskussa.
Yksi Suomen kilpailutekijä lääketutkimusten osalta on se, että meillä on kansainvälisesti katsottuna erinomaiset, sähköisessä muodossa olevat terveysrekisterit, eli tietoa on sujuvasti saatavilla.
Asiantuntijoidemme osaaminen ja terveydenhoitomme on korkeatasoista. Myös potilaat suhtautuvat lääketutkimuksiin myönteisesti ja ovat sitoutuneita, jos päättävät lähteä mukaan tutkimukseen.
Jatkossa on erityisen tärkeää edistää tutkimustyön tekemistä tutkimuksen mahdollistavan lainsäädännön ja sujuvien lupaprosessien kautta.
Tutkimusten lupakäytännöissä on ollut kirjavuutta ja säännöstön tulkinnat ovat vaihdelleet viranomaisesta riippuen. Tämä on hankaloittanut tutkijoiden työtä ja heikentänyt Suomen vetovoimaisuutta tutkimusympäristönä. Uuden lain ja uudistuneen viranomaisprosessin myötä tutkimusten lupamenettelyt ovat jatkossa selkeämpiä, yhdenmukaisempia ja sujuvampia.
Suomalaisen kilpailukyvyn näkökulmasta on tärkeää myös, että terveydenhuolto tarjoaa mahdollisuuksia tutkimuksille. Lääkäreillä tulee olla riittävästi aikaa ja mielenkiintoa sekä tutkimukseen sopivia potilaita. Kun terveydenhuollon resurssit ovat tiukalla, vähentää se helposti lääkäreiden mahdollisuutta tehdä tutkimusta potilastyön ohella.
Jo peruskoulutuksessa tulee lääkäreitä houkutella potilaiden hoitotyön lisäksi tutkijanuralle. On erityisen tärkeää herättää nuorten lääkärien kiinnostus tutkimustyötä kohtaan. Tämä edellyttää rahoituksen pitkäjänteisyyttä ja aikaa tutkimustyölle sekä arvostusta edistämään tutkijoiden urapolkua.