Biologiset lääkkeet
Biologinen lääke tarkoittaa valmistetta, joka sisältää terveen elimistön tuottamaa materiaalia; tavallisesti valkuaisaineita, kuten hormoneja ja kasvutekijöitä. Biologista lääkettä voidaan tuottaa geeniteknologian avulla bakteereissa, hiivoissa tai nisäkäs- ja hyönteissoluissa.
Biologiset lääkeaineet ovat hyvin suuria ja monimutkaisia molekyylejä verrattuna perinteisiin kemiallisiin lääkeaineisiin. Rakenteen monimutkaisuudesta ja tuotantotavasta johtuen biologisen lääkkeen eri valmistuserien välillä voi ilmetä luontaista vaihtelua.
Tavanomaisten, synteettisten lääkkeiden ja biologisten lääkkeiden olennainen ero on, että biologisten lääkkeiden vaikutus kohdistuu solussa tarkasti tiettyyn elimistön rakenteeseen. Ihanteellinen biologinen lääke vaikuttaa siis vain tiettyyn elimistön rakenteeseen eli on täsmälääke. Näin pystytään vähentämään koko kehoa koskevia ei-toivottuja vaikutuksia.
Biologisia lääkkeitä kehitettiin aiemmin lähinnä harvinaissairauksiin, mutta nykyään yhä enemmän myös yleisten sairauksien, kuten diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoitoon. Kehitteillä olevista lääkkeistä jo puolet on biologisia valmisteita.